AlterG

De AlterG is een revolutionaire loopband die beschikt over een speciale anti-zwaartekracht technologie. Die techniek bestaat uit  differentiële luchtdruk waardoor een gewicht ondersteunende functie ontstaat.  Hierdoor kan een bepaald percentage, van 20 tot 100 procent, van het lichaamsgewicht worden verminderd en is het mogelijk om te wandelen of hard te lopen terwijl je lichter bent. Het voordeel hiervan is dat mensen die terugkeren van een blessure na bijvoorbeeld een operatie of revalideren, sneller kunnen herstellen, met behoud van cardiovasculaire conditie. De AlterG kan ook gebruikt worden om de prestaties te verbeteren tijdens een hoge intensiteit intervaltraining (HIIT).  In dit artikel zetten we 5 redenen voor u op een rij waarom u gebruik kunt maken van de speciale loopband.

1. Sneller herstel na blessure

De AlterG anti-zwaartekracht loopband is ontworpen voor revalidatie van verwondingen aan de onderste ledematen zoals de rug en de heupen en de knieën. Dit apparaat is goed in te zetten voor herstel na blessure dankzij het vermogen om de kracht op de onderste ledematen te verminderen. De gebruiker kan iedere sessie pijnvrij bewegen en dat onderhouden. De AlterG neemt een bepaalde hoeveelheid van de kracht over dankzij de gewicht ondersteunende functie. Uit bewijs van Jensen en collega’s blijkt dat verticale grondreactiekrachten worden verminderd met het ondersteunen van het gewicht. Horizontale grondreactiekrachten worden gehandhaafd. Deze combinatie leidt tot een normaal looppatroon op elk niveau van ondersteuning. Bent u benieuwd of u met uw blessure ook gebruik kunt maken van de AlterG? Dan kunt u de lijst hieronder bekijken.

 • Middenvoet stressfractuur
 • Chronische Patellofemorale Pijn (anterieure kniepijn)
 • Complex Regionale Pijn Syndroom
 • Fibula stressfractuur
 • Lumbale hernia
 • Knie Artrose
 • Fascia plantaris scheur
 • Enkelletsel
 • Scheenbeen Stress fracturen
 • Hoefkatrol Stress fracturen
 • Spierpijn

2. Sneller herstel na een operatie

Er zijn verwondingen waarbij niet onder een operatie uit te komen is. Dit gaat vaak gepaard met een lang en traag herstel. Voor weefselgenezing na chirurgische ingrepen zijn vroege mobilisatie en gecontroleerde beweging cruciaal. Vroege mobilisatie kan leiden tot verbetering op het gebied van herstel van spiervezels, het aanzetten van resorptie bij littekenweefsel, het verminderen van spieratrofie en verlies van beweging. Bewegingen op de AlterG worden van dichtbij bekeken en gevolgd en gecontroleerd op beschadiging van chirurgische behandeling.  Doordat een bepaald percentage van het gewicht wordt gedragen, is trainen met de loopband bevorderlijk voor revalidatie.  Dit zorgt voor een veilige en geleidelijke terugkeer. Mensen kunnen bijvoorbeeld beginnen met wandelen of joggen in de postoperatieve periode na herstel van een operatie aan de achillespees.

Chirurgische ingrepen waarbij baat kan zijn bij de AlterG:

 • ACL en Medische meniscusscheur
 • Knie Artroscopie Microfactuur
 • Arthroscopische Gedeeltelijke Medische Meniscectomie Revalidatie
 • Totale Knie Vervanging
 • Totale Heup Vervanging
 • Totale Enkel Vervanging
 • Onder de knie amputatie (BKA)
 • Heup FAI Artroscopie
 • Heup Labrum Reparatie en Microfractuur
 • Bilaterale Heup Resurfacing
 • Dijbeen Fractuur
 • Laterale Enkel Wederopbouw
 • Meerdere onderste extremiteit fracturen
 • Wervelkolom Plaat Chirurgie
 • Heup epifyse chirurgie

3. Verbeterde fysieke prestaties

De AlterG kan goed ingezet worden voor het verbeteren van fysieke prestaties. Hiervoor hoeft u niet te revalideren of een topsporter te zijn. Wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar een manier om meer kilometers te maken of uw tempo te verhogen in aanloop naar bijvoorbeeld een marathon, dan is de anti-zwaartekracht loopband ook zeker aan te raden. Belangrijker is, u hoeft niet verwond of een topsporter te zijn om de grote voordelen te zien. Het is echter wel aan te raden om dit geleidelijk aan te doen. Wanneer de intensiteit opeens wordt verhoogd,  is er namelijk meer kans op letsel.  Door een of meerdere sessies op de AlterG kan de beweging in het hele onderlichaam verminderd worden.

 

Een alternatief op een of meerdere sessies is een langere sessie op de AlterG die kan worden uitgevoerd om een afstand of bepaalde snelheid te trainen. Uit een case study van 2015 blijkt dat een hoge intensiteit intervaltraining goed kan worden ingezet om de loopsnelheid te verbeteren. Deelnemers werden hierbij verdeeld onder een groep die een standaard looptraining onderging en een groep die 10% lichaamsgewicht ondersteuning kreeg op de AlterG. Na 4 weken HIIT kwamen er verbeteringen op het gebied van VO2max en de sub maximale hartslag. Aanvullende onderzoekstudies toonden aan dat de AlterG effectief is in het verbeteren van atletische prestaties.

4. Hardlooptempo makkelijk versnellen

Wanneer u uw hardlooptempo wilt verhogen of een nieuwe snelheid langer vol wilt houden, kan de AlterG daarbij helpen. Dankzij de mogelijkheid om gewichtsondersteunend te lopen en hierbij de benen minder te belasten, kunnen hogere snelheden worden bereikt. De benen hoeven dankzij de ondersteuning minder werk te verrichten. Als gevolg hiervan is het mogelijk om eerder een hoge snelheid te halen waarbij er minder gevraagd wordt van de longen en de spieren. Met de AlterG is het mogelijk om buiten trainingen na te bootsen en de intensiteit hiervan op te wekken. In het kort is het makkelijker om met de anti-zwaartekracht loopband te trainen omdat u hiermee sneller langer kunt lopen. Dit helpt u om te trainen voor de snelheid die u nodig hebt met minder cardiometabole beperkingen.

5. Gewicht verliezen

De AlterG loopband maakt het voor een persoon met overgewicht mogelijk om te ervaren hoe het is om te ervaren hoe het is om een lager lichaamsgewicht te hebben en hiermee te wandelen of hard te lopen. Uit eerdere studies blijkt dat trainen met de AlterG een grotere effect heeft op gewichts- en vetverlies dan wanneer men niet met de AlterG traint. Dankzij de gewicht ondersteunende functie is het mogelijk om pijn tijdens het lopen en rennen te verminderen. Mensen met een matige knie-artrose bijvoorbeeld kunnen hun pijn verminderen door te trainen met de loopband. Hierdoor is het voor hen ook mogelijk om effectiever te trainen.

Kortom, wilt u beginnen met hardlopen, uw snelheid verhogen of bent u aan het revalideren van een blessure of operatie, de AlterG kan helpen!
Meer informatie over de AlterG? Ga naar: ProCare AlterG

Geef een antwoord