AlterG logo

HELMOND – Een stukje wandelen op de maan? Het kan in Helmond. Bij fysiotherapie Ruyssenaars en van den Broek staat sinds kort de AlterG M320.Een zeer geavanceerde loopband waar de patiënt door middel van perslucht tot tachtig procent van het lichaamsgewicht verliest. Dat is bijna net zo veel gewichtsverlies als op de maan, waar de zwaartekracht een zesde van die op aarde is.

NASA

Ooit ontwikkeld bij de Nasa, voor de training van astronauten, is het apparaat nu vooral in gebruik als hulpmiddel voor fysiotherapie. De AlterG maakt het mogelijk om mensen met schade aan het onderste bewegingsapparaat sneller en met minder pijn te laten revalideren, zegt Bart van der Zanden, master sportfysiotherapeut. Het apparaat (nieuwwaarde 25.000 euro) staat nog nergens in Zuid-Nederland. Twee voetbalclubs uit de eredivisie, Ajax en AZ, hebben er wel een voor de revalidatie van hun topsporters.

Herstel

In Helmond staat Anouk van Roij (25) uit Aarle-Rixtel in de machine. Ook zij was op weg om in haar sport, damesvoetbal, de top te halen. Ze speelde al in nationale jeugdelftallen en bij Dames 1 van Mierlo-Hout. Tot de fatale datum van 10 mei 2011. “We speelden een wedstrijd in Helmond tegen Rood-Wit. Ik probeerde een bal binnen te houden en kreeg een duw in mijn rug.” Zij struikelde. Het resultaat was een kapotte linkerknie. “Ik ben er de afgelopen vijf jaar zeven keer aan geopereerd. De laatste keer op 31 maart. Toen kreeg ik nieuwe kruisbanden van lichaamseigen materiaal.” Een dag later, op 1 april, arriveerde de AlterG in Helmond. Anouk hoopt op volledig herstel.

Bron: http://www.ed.nl/regio/helmond/maanwandelen-kan-ook-in-helmond-op-een-speciale-loopband-video-1.5936050

Geef een antwoord