Emily Dhurandhar, een assistent professor van de afdeling kinesiologie aan de Texas Tech University, gebruikt een anti-zwaartekracht loopband om onderzoek te doen naar de voordelen van het gebruik van deze loopband voor mensen met morbide obesitas.

Obesitas en bewegen in de AlterG cockpit

“Het staat vast dat mensen met morbide obesitas profiteren van beweging. Toch zijn er nog veel barrières waardoor deze mensen niet bewegen. Barrières die mensen met morbide obesitas kunnen ervaren door werkdruk of bewegingsactiviteit zijn: hoger zuurstofgebruik en een frequenter gevoel van gewrichtspijn”. zegt Dhurandhar.

Overgewicht AlterG

De anti-zwaartekracht loopband reduceert het gewicht op de gewrichten en verminderd de druk op het cardiovasculaire systeem. Dhurandhar zegt dat ze gaat onderzoeken of het mogelijk is om mensen met verhoogde obesitas meer te laten participeren in bewegingsprogramma’s met gebruik van deze loopband.

Het belangrijkste verschil ten opzichte van een reguliere loopband is de luchtkamer, de zogenoemde “cockpit”. Bij de cockpit wordt gebruik gemaakt van een  speciale sportbroek die nodig is om het onderlichaam luchtdicht af te sluiten. Vervolgens wordt de cockpit opgeblazen tot het gewenste gewichtspercentage is bereikt.

“De cockpit verhoogt de positieve luchtdruk waardoor het totale lichaamsgewicht afneemt. Het geeft een gevoel als of je op de maan loopt.”

Het voordeel van de AlterG

Zo vervolgt Dhurandhar:

“Naast het huidige onderzoek naar de voordelen van de anti-zwaartekracht loopband voor mensen met obesitas, kan de loopband in de toekomst ook ingezet gaan worden naar onderzoek voor vrouwen die kampen met spataderen of zwangere vrouwen met een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging.”

“Ik word blij van de reacties bij onze eerste tests. Mensen die het apparaat gebruiken, en dan in het bijzonder mensen met morbide obesitas, geven aan het gevoel van vroeger weer terug te krijgen. Het gevoel van een tijd waarin ze minder worstelden met het gewicht. Ze herinneren zich hoe het is om comfortabel te lopen. Dus alleen de uitdrukking op hun gezichten is meer dan duizend woorden waard.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *