In het Wilhelmina Kinderziekenhuis – UMC Utrecht heeft het Spieren voor Spieren Kindercentrum een Spieren voor Spieren Inspanningslab. Kinderen met (verdenkingen van) spierziekten kunnen in dit lab onderzocht worden en onder begeleiding bewegen en trainen om spierkracht en conditie op te bouwen. Eén van de apparaten in het Inspanningslab is de AlterG, waar kinderen met gewichtsondersteuning op kunnen lopen en hardlopen.

Waarom AlterG?

Kinderen en jongvolwassenen in het Spieren voor Spieren Kindercentrum zijn spierzwak en hebben vaak een hulpvraag op het gebied van lopen of rennen. Op de AlterG is lopen voor deze kinderen vaak wél mogelijk. Dr. Bart Bartels, van het Wilhelmina Kinderziekenhuis: “Met de AlterG kunnen we kinderen met een spierziekte een nieuwe, fysieke behandeling aanbieden gericht op het verbeteren van de loopfunctie, en daarmee het effect van eventuele medicamenteuze behandeling vergroten.”

Voor wie wordt de AlterG ingezet?

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt de AlterG nu door drie groepen gebruikt:

  • Kinderen en jongvolwassenen met spierziekten die op dit moment worden behandeld met een medicijn en daarnaast trainen op de loopband. De verwachting is dat bij hen de loopfunctie daadwerkelijk verbetert.
  • Kinderen en jongvolwassenen met spierziekten die op dit moment niet behandeld worden. Voor hen wordt de loopband gebruikt voor het onderhouden van de loopfunctie.
  • Kinderen en jongvolwassenen met blessures, die licht mogen belasten en met de AlterG vaak sneller herstellen.

Waar liggen nog mogelijkheden?

Tot nu toe is de AlterG nog niet ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Maar omdat de loopband voor mensen met een beperkte loopfunctie vaak beter inzetbaar is dan een reguliere loopband, werkt het Spieren voor Spieren Kindercentrum nu aan een onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar welk inspanningsprotocol ingezet kan worden om de fitheid van patiënten te meten. Zo kan de AlterG in de toekomst wellicht ook ingezet worden voor medische inspanningstesten.

Nieuwsgierig hoe het Spieren voor Spieren Inspanningslab eruit ziet? Bekijk dan de video waarin 5 Uur Live langsgaat bij het lab!